Producenci
Promocje
BRUSCHETTA MARETTI Salami pepperoni 70g - karton
BRUSCHETTA MARETTI Salami pepperoni 70g - karton

37,29 zł

Cena regularna: 39,69 zł

szt.
Hutesa OLIWKI zielone b. pestek 350g - karton
Hutesa OLIWKI zielone b. pestek 350g - karton

67,49 zł

Cena regularna: 71,74 zł

szt.
Oliwa eSencial Picual Verde temprano szkło 500 ml - karton
Oliwa eSencial Picual Verde temprano szkło 500 ml - karton

274,99 zł

Cena regularna: 292,46 zł

szt.
Basso Oliwa z oliwek extra vergine 250 ml - karton
Basso Oliwa z oliwek extra vergine 250 ml - karton

113,89 zł

Cena regularna: 118,56 zł

szt.
Rodzaje i pochodzenie oliwek 0
Rodzaje i pochodzenie oliwek

Od czasów antycznych drzewo oliwne, podziwiane najpierw ze względu na konotacje religijne i mitologiczne, a następnie ze względu na właściwości i zdrowotne, stanowi widoczny znak ewolucji.

Pochodzenie oliwy sięga dalekiej przeszłości, a jej historia jest nierozerwalnie związana z historią cywilizacji, przede wszystkim tych, które pojawiły się w basenie Morza Śródziemnego.
Region, z którego pochodzi roślina, rozciąga się od południa Kaukazu, aż po wyżyny Iranu, a także wzdłuż śródziemnomorskiego wybrzeża Syrii i Palestyny. Oliwki występują od Syrii i Palestyny, przez Anatolię i Egipt, aż po wyspy Kreta i Cypr.
Począwszy od XVI wieku p.n.e. Fenicjanie popularyzują uprawę oliwek na Półwyspie Helleńskim.
Z tego miejsca od VI wieku p.n.e. oliwki rozprzestrzeniają się w całym basenie Morza Śródziemnego od wybrzeży afrykańskich, aż do włoskich, od Francji śródziemnomorskiej, aż po Półwysep Iberyjski.
Kolonizacja tzw. Wielkiej Grecji (Magna Grecia) w VII wiek p.n.e. i ekspansja Imperium Rzymskiego przyczyniły się do rozpowszechnienia uprawy oliwek we wszystkich krajach śródziemnomorskich.

Gatunki oliwek
Gaje oliwne to swoista panorama najróżniejszych gatunków oliwek, każdy ze swoimi indywidualnymi charakterystykami i przeznaczeniem (oliwki jadalne, oliwki dedykowane do tłoczenia, nadające się do jednego i drugiego).Największymi producentami oliwy z oliwek w Europie są w kolejności: Hiszpania, Włochy i Grecja. W konsumpcji natomiast przewodzą Włosi, zaraz za nimi są Hiszpanie, następnie Grecy. Gdy popyt przewyższa podaż konieczne staje się sięgnięcie po zasoby innych krajów. Do najpopularniejszych odmian oliwek należą:

Coratina
Pochodzenie: Włochy
Uprawy: Apulia
Zastosowanie: do produkcji oliwy
Cechy: łatwo adaptuje się do różnych warunków klimatycznych i jest odporna na zimno. Wydajność wysoka i stała. Bywają lata, że owoc nadaje się także do przyrządzenia marynowanych zielonych oliwek. Uzyskana oliwa jest wyjątkowo bogata w polifenole - silnie antyrodnikowe substancje.

Źródło: https://www.monini.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl