
Jest niezbędna w każdej kuchni, smaczna, dietetyczna, zdrowa. Posiada multum zastosowań w medycynie i kosmetyce. Nie bez powodu nazwana była przez Homera ‘złotym płynem’.
Gałązka oliwna od stuleci jest symbolem dobrobytu i pokoju. Mimo upływu tak długiego czasu oliwa z oliwek w dalszym ciągu jest bardzo ceniona, w szczególności z powodu swojego dobroczynnego działania na organizm ludzki.
Pierwotną ojczyzną uprawy oliwki jest wschodni obszar Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawia się ją w rożnych krajach o podobnych warunkach klimatycznych. Najlepiej żyje się oliwce w basenie Morza Śródziemnego, szczególnie w Hiszpanii, ponieważ tutaj idealnie zaspokojone są wszystkie jej potrzeby.
Oliwki rosną na wiecznie zielonych drzewkach, osiągają wysokość 10-20m. Drzewko oliwne rośnie stosunkowo wolno, owocować zaczyna dopiero po około 10 latach od momentu posadzenia i nie osiąga pełnej dojrzałości przed 20 rokiem.
Oliwa w kuchni Zdrowa i wyważona dieta przewiduje spożycie codziennie co najmniej 2-3 łyżek oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia. Jest wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronów, ryżu, pieczywa, a także pomidorów. Wielu dań nie wyobrażam sobie bez oliwy np. mozarella z pomidorami i bazylią bez oliwy nie będzie smakować już tak samo.
Jest też bardzo dobrym tłuszczem do smażenia, a także do pieczenia jako substytut masła czy margaryny.
Klasyfikacja oliwy z oliwek:
Extra vergine - polska definicja to: ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, to oliwa uzyskana z tłoczenia oliwek do 24 godzin po zbiorach, nie podlega żadnym procesom chemicznym
Vergine - oliwa niedostępna w sprzedaży, jest gorsza jakościowo, używa się jej do uszlachetnienia oliwy rafinowanej
Olive oil - polska definicja: oliwa z oliwek zawierająca rafinowaną oliwę z oliwek i oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia, otrzymywana z wyniku rafinacji (oczyszczanie w celu nadania im odpowiednich właściwości) o niskiej jakości, pozbawiona koloru, smaku
Olive di sansa (z wytłoków oliwnych) lub olive pomace oil - polska definicja: oliwa z wytłoczonych oliwek, najgorsza jakościowo oliwa nadająca się do konsumpcji, uzyskuje się ją przy użyciu substancji chemicznych
Dlaczego oliwa ma wpływ na nasze zdrowie?
- chroni serce i cały układ krążenia
- obniża ciśnienie krwi
- reguluje poziom „dobrego” cholesterolu HDL i obniża poziom „złego” cholesterolu LDL
- pomaga przeciwdziałać nowotworom
- pobudza trawienie i ułatwia wypróżnienia, przez co chroni przed nadwagą
- wzmacnia i chroni wątrobę
- wspomaga wchłanianie wapnia i mineralizację kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie
- zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka
- łagodzi bole stawów i działa antyreumatycznie
- wpływa ochronnie i wzmacniająco na naskórek
Czy wiesz, że…
- owoc oliwki składa się z 15-25% z oliwy, do jej produkcji wykorzystuje się cały owoc, czyli miąższ i pestkę, jednak największą zawartość oliwy ma miąższ
- aby uzyskać jeden litr oliwy z oliwek potrzeba zmiażdżyć ok. 5-6 kilogramów oliwek
- w czasach biblijnych oliwa była powszechnie wykorzystywana: w kuchni, jako kosmetyk, paliwo, lekarstwo, a także do wielu innych celów, w Biblii jest ponad 250 wzmianek o samej oliwie bądź o wonnych olejkach, w skład których wchodziła
- oliwa z oliwek korzystnie wpływa na rozwój płodu, bowiem jest jedynym tłuszczem, który może być spożywany przez kobiety w ciąży w formie surowej, a ze względu na swoje fantastyczne właściwości i szczególnie polecana jest kobietom ciężarnym i karmiącym piersią
- oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, gdyż jest ono niewątpliwie jej wrogiem, pod wpływem światła – jak każdy tłuszcz – oliwa z oliwek ulega procesowi utleniania, należy trzymać ją w chłodnym, suchym miejscu, idealna temperatura to temp. pokojowa w granicach 15-18C, nie lodówka
link do źródła: http://kuchnia.bobyy.pl/