Łososia myjemy, osuszamy i dzielimy na równe porcje.
Musztardę łączymy z sokiem pomarańczowym, oliwą, miodem, odrobiną tymianku.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Rybę wkładamy do marynaty, dokładnie obtaczamy i pozostawiamy na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
Układamy plasterki pomarańczy, gałązki tymianku i całe ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80° C na około godzinę (długość pieczenia zależy od grubości filetu).
Inną opcją jest pieczenie w dwóch fazach: W taki wypadku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180° C, wstawiamy rybę i od razu zmniejszamy temperaturę do wartości 80° C. W takim wypadku czas pieczenia skraca się do 40-45 minut
SKŁADNIKI
- około 360-400 g filetu z łososia bez skóry
- kopiasta łyżka niezbyt ostrej musztardy (może być francuska)
- sok z 1/4 pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek Classico Monini
- 1 łyżeczka miodu pszczelego
- sól morska do smaku
- czerwony lub czarny pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
2 nieobrane ząbki czosnku