Producenci
Promocje
Frantoi Cutrera Oliwa EV "Primo" 750ml
Frantoi Cutrera Oliwa EV "Primo" 750ml
90,13 zł 79,99 zł
szt.
La Rossa Kapary w occie winnym 150g - karton
La Rossa Kapary w occie winnym 150g - karton
48,02 zł 43,22 zł
szt.
Basso Olej z pestek winogron 1L - karton
Basso Olej z pestek winogron 1L - karton
193,74 zł 174,37 zł
szt.
Le PePe Pesto pasta z suszonych pomidorów 190g - karton
Le PePe Pesto pasta z suszonych pomidorów 190g - karton
121,92 zł 109,73 zł
szt.
Łosoś na wigilie i nie tylko! 0
Łosoś na wigilie i nie tylko!


























Łososia myjemy, osuszamy i dzielimy na równe porcje.
Musztardę łączymy z sokiem pomarańczowym, oliwą, miodem, odrobiną tymianku.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Rybę wkładamy do marynaty, dokładnie obtaczamy i pozostawiamy na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

Układamy plasterki pomarańczy, gałązki tymianku i całe ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80° C na około godzinę (długość pieczenia zależy od grubości filetu).

Inną opcją jest pieczenie w dwóch fazach: W taki wypadku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180° C, wstawiamy rybę i od razu zmniejszamy temperaturę do wartości 80° C. W takim wypadku czas pieczenia skraca się do 40-45 minut


SKŁADNIKI

- około 360-400 g filetu z łososia bez skóry

- kopiasta łyżka niezbyt ostrej musztardy (może być francuska)

- sok z 1/4 pomarańczy

- 2 łyżki oliwy z oliwek Classico Monini

- 1 łyżeczka miodu pszczelego

- sól morska do smaku

- czerwony lub czarny pieprz

- kilka gałązek świeżego tymianku

2 nieobrane ząbki czosnku

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl